I år 2737 før Kristus satt den kinesiske keiseren Shen Nung under en busk, mens hans tjener kokte drikkevann. Plutselig falt noen blader ned i det kokende vannet. Busken het Camellia Sinensis og det som blandet seg i gryta var det vi i dag kaller te.
Om det var akkurat slik det foregikk vet vi ikke, men te var utvilsomt en etablert drikk i Kina i mange århundrer før den dukket opp i vesten. En annen ting som er sikkert er at all verdens tesorter, smaker, aromaer og farger har sitt utspring fra én og samme busk, nemlig Camellia Sinensis – den keiseren satt under.
Hvordan én busk blir til tusenvis av smaker.
Selv om all te kommer fra samme busk, vil en kombinasjon av en rekke faktorer avgjøre hva slags type te man får, og hva den smaker.
Jordsmonn, klima og høyde over havet har for eksempel mye å si for smaksprofil og bruksområdet for teen. Tebusker som vokser i høydelandskap regnes for å være av bedre kvalitet enn de som vokser i lavere strøk. Grunnen til dette er at jo langsommere tebusken vokser, jo mer smaksemner vil det utvikles i toppbladene.
Verdens fineste te vokser høyt oppe i Himalaya, i distriktet Darjeeling. Her dyrker man te opp til 3000 meters høyde. Denne teen kalles av kjennerne for ’teens Champagne’.
Når bladene plukkes har også mye å si på hvordan de smaker. Blader som plukkes tidlig i sesongen kalles first flush og anses for å være de mest eksklusive og ettertraktede. Etter hvert som busken og bladene vokser og blir eldre, endrer også smaken og karakteren seg.
Til slutt handler det om hvordan bladene behandles etter at de blir plukket. Det er de forskjellige behandlingsteknikken som avgjør hvilken kategori teen havner i. Vanligvis deles vi inn i følgende:
Grønn te Sort te Hvit te Oolong Pu-erh
Visste du at Rooibush, urte- og fruktte faktisk ikke er te pr. definisjon, siden de stammer fra andre frukter og planter enn tebusken Camellia Sinensis? Innen te-feltet kalles disse typene 'tisaner'.