Sort te - Fra feil til favoritt

Sort te - Fra feil til favoritt

Klassikere som earl grey, chai og Irish breakfast er alle sorte tefavoritter. At sort te i det hele tatt finnes kan vi trolig takke et uhell for.

Som all te, stammer også sort te i fra planten Camellia Sinensis. Det som gjør den annerledes er at etter høsting går bladene gjennom en omfattende prosess der de blir oksidert fullt ut. Det vil si at bladene ligger til lufting slik at de tar til seg oksygenet i lufta, til de til slutt blir sorte. Dette gir teen høyt koffeininnhold og en kraftig, krydret smak.

Historikeren anslår at sort te ble oppdaget i Kina en gang på 1500-tallet. Sannsynligvis et sted i områdene rundt Wujifjellene i Fujianprovinsen. Man antar at det hele har skjedd ved en feil, der noen teblader rett og slett ble glemt under oksideringen, slik at de ble liggende til de var oksidert helt ut. Resultatet av feilen ble en egen tesort. I tillegg til den kraftige smaken og farger, har også sort te mye høyere holdbarhet enn sin forgjenger grønn te. Det gjorde den til en ypperlig eksportvare, noe som igjen har bidratt til at sort te i dag er en favoritt over hele verden.

Sort te er en god base for te med smakstilsetning. Være seg frukter eller krydder. Chaite for eksempel er en sort te kokt med krydder. De sorte, smakstilsatte teene er ofte gode som iste eller med melk, mens de uten smak - gjerne er av høyere kvalitet og er best uten.

 

Tilbake til bloggen