Skal det være en kopp kaffe uten koffein?

Skal det være en kopp kaffe uten koffein?

Kaffe er nok den mest populære drikken å starte dagen med. Vi i Norge drikker rundt 40 000 tonn med kaffe – over ti kilo per voksne innbygger per år. Og vi har kapret andreplassen av de mest kaffetørste nasjonene i verden, mens Finland troner på toppen. Men vi kan vel ikke drikke kaffe til alle døgnets tider om vi også vil ha en god natts søvn – eller?

Hva er koffein?

C8H10N4O2, bedre kjent som koffein, er det som gjør at du føler deg våken når du slurper i deg det sorte gullet på morgenen. Koffeinet har en sentralstimulerende effekt, som betyr at det stimulerer psykiske funksjoner og demper følelsen av trøtthet.

Og ja, dette er avhengighetsdannende. Bare etter å ha drukket kaffe noen dager på rad kan man få abstinenser. Heldigvis er det ikke en farlig avhengighet. Men selv om det ikke er farlig kan det være lurt å balansere koffeininntaket litt. For eksempel om du er gravid eller om du bare setter pris på en god natts søvn.

Men, det trenger på ingen måte å bety at du må finne en ny favorittdrikk enn kaffe! For hvorfor ikke bare fjerne koffeinet fra kaffebønnene og beholde den gode smaken?

Hvordan fjernes koffeinet?

Man kan fjerne koffeinet fra kaffebønnene på flere måter, men den beste metoden er den som heter CO2 decaf process. Høyt komprimert flytende CO2 blir blandet med vann også sprayes dette på kaffebønnene slik at koffeinet fjernes. Med denne metoden kan 95-99% av koffeinet fjernes fra kaffebønnene. Og vips, så kan du nyte en kopp kaffe etter middag uten å forstyrre søvnen.

Funfact: Koffeinet de fjerner fra kaffebønnene selges videre slik at det kan brukes i andre produkter som har koffein i seg. På denne måten går ingen koffein til spille!

Vårt selektive utvalg:

Det er ikke like stor etterspørsel etter koffeinfri kaffe som tradisjonell kaffe, siden de aller fleste er ute etter akkurat den oppkvikkende effekten det gir, men vi har et godt alternativ dersom du vil teste ut koffeinfri kaffe!

Rio Azul - Guatemala dekaffinert

En sødmefull, dekaffinert kaffe med smak av brunt sukker, lønnesirup og aprikos. Du finner den koffeinfrie blenden her!

Tilbake til bloggen