Møt Wenche (84) – kvinnen bak bestselgeren Earl Grey Fransk

Møt Wenche (84) – kvinnen bak bestselgeren Earl Grey Fransk

Wenche Gundersen (84) har lang fartstid i familiebedriften Black Cat, eller den svarte katta, som det het på folkemunne før. Utenfor butikken i Grensen stod det lange køer og kaffen solgte fort unna. På 70-tallet overtok te hovedrollen i Black Cat – og Wenche har vært med på reisen.

Selskapet ble etablert i 1905 og het den gang Grændsens Kaffe og Theforretning. Etterhvert overtok mannen hennes, og nå er det sønnen hennes som styrer skuta.

Wenche startet som regnskapsfører i bedriften, men ble fort kastet inn i butikken når de trengte hjelp. Hun vekslet mellom å jobbe i de tre butikkene de hadde i Oslo.

– Jeg har alltid vært veldig aktiv og liker ikke å sitte så mye stille, så det passet meg veldig bra at det var litt hektiske dager.

Tiden i butikkene brukte hun til å lære mer om te, hva folk likte og hva de spurte etter.

– Jeg mener det var på 90-tallet og tidlig 2000-tallet at spesielt den grønne teen begynte å bli populær. Frem til da gikk det mest av sort aromatisert te. 

Lang kø av mennesker utenfor butikken i Grensen.

Laget egne teblandinger

Wenche har satt sitt preg på te-sortimentet som er med den dag i dag. Blant annet den bestselgende Earl Grey Fransk.

– Da jeg jobbet i butikken kom det ofte folk som lurte på hvilken te vi kunne anbefale, og svaret som gikk igjen var Earl Grey. Saken er bare den at jeg egentlig ikke likte den så godt og bestemte meg derfor for å lage en egen vri på den, forteller Wenche entusiastisk.

Blenden består hovedsakelig av sorte teer fra Kina, Ceylon og Vietnam og er smaksatt med hibiscus, mango, blå malva, roseblader og selvfølgelig den klassiske smaken av bergamott – men den hemmelige ingrediensen forblir hemmelig.

– For å finne frem til den riktige blenden, de riktige smakskombinasjonene og balansen må man rett og slett prøve og feile. Sånn er det nok uansett hva man jobber med, forteller Wenche.

Hun fortsetter med å oppmuntre folk hjemme til å blande teene de har stående i skapet. Kanskje du finner en ny og spennende kombinasjon?

– Lag gjerne din egen teblanding ved å mikse rene og aromatiserte teer med fruktblandinger, tipser Gundersen.

Te skal være enkelt å nyte

Te, som med vin, kan fort bli veldig teknisk og man kan kjenne seg overveldet av alle smakene og hvordan man skal finne frem til hva man egentlig liker. Wenches filosofi er derimot at det skal være enkelt å drikke te. Alt du trenger er en sil/tepose, te og vann.

– Teene våre kommer med en bryggeguide, men jeg må innrømme at jeg alltid koker vannet til 90 grader, eller til det begynner å boble i kjelen – det går fint til nesten alle teer.

Te kan holde seg i årevis så lenge du oppbevarer den riktig. Teen skal helst oppbevares mørkt, gjerne i et skap, og ikke sammen med krydder eller kaffe.

Wenches favoritter

På spørsmålet om hun har noen favoritt-teer svarer hun at det nesten er umulig å velge. Her er likevel noen av hennes favoritter akkurat nå:

Rene teer:

Sorte aromatiserte teer: 

Tilbake til bloggen