Hva er fermentert te?

Hva er fermentert te?

Fermentert mat og drikke har hatt en oppsving de seneste årene, i form av blant annet kombucha og syltet mat. Men, har du smakt fermentert te før? Og vet du hva det er? 


Får hjelp av muggsopp 

Fermentert te er en type te som har blitt lagret i friluft og dermed blir eksponert for oksygen, i tillegg til en fermenteringsprosess med muggsopp. Prosessen kan pågå fra noen måneder til flere år, noe som påvirker både lukt og smak på teen, gitt hvor lenge den har blitt lagret.

Under kontrollerte former lar te-bøndene muggsopp angripe tebladene for å sette i gang en ønsket fermenteringsprosess. Det er som oftest soppen Aspergillus luchuensis som brukes i prosessen. En sopp som også brukes til å lage Sochu og Sake. 
 

Mildner smaken

Smakene i en fermentert te blir gjerne mildnet på grunn av eksponeringen til luft og jobben som muggsoppen gjør. Smaker i teen som tidligere har vært fremtredende og skarpe blir dermed avrundet og mildere. Det kan være en spennende reise i teens verden å smake fermentert te med forskjellig lagringstid, for å se om man kjenner forskjell på smakene!
 

Populære fermenterte teer

Merk at det er forskjell på teer som bare har oksidert og de som også har gjennomgått fermentering. Hvis du er glad i te, har du mest sannsynlig smakt en fermentert te før. Det er flere populære teer som er fermenterte som du kanskje ikke visste om. En av våre mest populære te-sorter Pu-erh er et eksempel på dette. Er du nysgjerrig på å prøve en fermentert te? Her er vårt utvalg av fermenterte teer:
 
Tilbake til bloggen