Pu'erh - Vintage te? Hva kan det være godt for?

Pu'erh - Vintage te? Hva kan det være godt for?

Pu-ehr er noe så unikt som en vellagret, fermentert té som har fått utvikle en kompleks og jordaktig smak - helt ulik andre téer.

En av Kinas skjulte skatter som vi først de senere år har fått smake her i vesten er den vellagrede téen Pu-ehr. Det er kun lagret té fra Yunnan-provinsen som kan kalles Pu-erh, en streng regulering for å sikre den aller høyeste kvaliteten. Dette gjør at den gjerne sammenlignes med fin vin, siden den når sitt smaksklimaks først etter 5 år med lagring.

Resultatet som oppstår fra fermentasjonen av både blader og skudd fra de eldgamle trærne langs Lancang-elven er en té som er like kompleks som den er sterk og jordaktig. Prosessen som kreves for å fremstille téen før lagringen er dessuten også en komplisert affære – med intet mindre enn fem trinn som setter i gang smakene, fra visning til risting, rulling, tørking og til sist damping – før det hele lagres.

Det finnes to typer av Pu-ehr, nemlig grønn (Sheng) og sort (Shou). Felles for de to er trinnene beskrevet over, men spesielt for Shou er en ekstra runde med koking  som setter i gang fermenteringen i bladene.

Når prosessen er over blir bladene komprimert i en av følgende former:

Brick Tea, Cake Tea, Bell Shape og Mushroom Shape.

Tilbake til bloggen