Nicaragua 2020 - Santa Maria, Las Morenitas og Montecristo.

Nicaragua 2020 - Santa Maria, Las Morenitas og Montecristo.

I Januar 2020, før Covid-19 endret på hverdagen for de fleste av oss, besøkte jeg Nicaragua sammen med kaffebrenneren vår Ioannis. I møte med billedskjønne gårder, smaksrike kaffer og produsenter som må manøvrere i et land preget av etterskjelvene av det politiske utbruddet i 2018, får vi nok en gang bekreftet viktigheten av å støtte opp om bærekraftig, kvalitetsbevisst arbeid.

Å finne samarbeidspartnere innen kaffe er ikke enkelt. Å handle kaffe som skal sendes fra én side av jorden til en annen krever gjensidig tillit, kjemi og enighet om ambisjoner. Går det ikke som det skal blir det med den ene handelen og begge forlater møtet med en bitter ettersmak. Men når det klaffer så legger det grobunn for samarbeid som holder i årevis. I 2007 møtte Bård Gundersen fra Black Cat og Victor Robelo hverandre for første gang, og siden da har vi hatt et sterkt og godt samarbeid med han. Lik hans far og bestefar er Victor Robelo en kaffebonde. Han eier i dag en rekke gårder i Matagalpa og Jinotega distriktene, samt en mølle som foredler og pakker kaffen fra alle disse gårdene.

Vi kom til Nicaragua for å smake sesongens innhøsting og for å besøke noen av gårdene til Victor.

Santa Maria er den minste av gårdene til Victor. På 17,6 hektar land produserer han her kun spesialkaffe og microlot'er - spesielt utvalgte kaffebønner fra gården som deler en karakteristikk, enten at de er dyrket på samme område, består av samme bønnetype, er foredlet på en bestemt måte eller annet. Fra vi besøkte gården for første gang i 2017 til idag har den utviklet seg fra et lite prosjekt til det den er idag. 

Det nærmet seg slutten av arbeidsdagen når vi ankom gården og mange av plukkerne var i gang med å sortere kaffen de hadde plukket for dagen. 2019-2020 var en vanskelig sesong for kaffebøndene på grunn av ustabilt vær og mye nedbør, som har betraktelig redusert avlingen. Selv om en stor del av kaffebærene ikke kan sorteres ut som spesialkaffe og bli solgt videre får plukkerne likevel betalt for alt de har høstet inn.

Finca Las Morenitas befinner seg i Jinotega, Nicaragua. I innhøstingssesongen er den 134 hektar store gården fylt med plukkere og andre arbeidere som vedlikeholder gården og behandler kaffen. Foruten at gården er, i likhet med Santa Maria, en eksepsjonelt velholdt gård så slår det oss hvor tilrettelagt gården er for de som jobber her. Det er vanlig at arbeiderne bor på gården imens de jobber og det er opprettet "dormitorios", en enkel men behagelig innkvartering for alle som ønsker. Det er separate bad for menn og kvinner, en kantine som serverer mat til alle og en helsestasjon med en lege tilstede hele døgnet. Mange av arbeiderne har med seg familiene sine, og for å gjøre hverdagen lettere for de og mer stimulerende og trygg for barna har de opprettet en barnehage og skole på gården. Her blir de passet på og får undervisning hele dagen.

Noen timers kjøretur vest for Las Morenitas, i Peñas Blancas, ligger kaffeplantasjen og naturreservatet Montecristo. Denne gården var en stor kontrast til lille Santa Maria, med sine presist dyrkede kaffetrær på rekke og rad. Montecristo er 228 hektar stor og føles mer ut som å være i skogen enn en kaffeplantasje. Det er en utrolig vakker gård med rik, frodig natur ispedd sunne, fyldige kaffetrær overalt. Nær gården er det etablert en skole for  lokalbefolkningen og barna til arbeiderne på gården.

I sortimentet vårt har vi idag kaffe fra alle disse gårdene og vi har innledet et prosjekt med kaffen fra Las Morenitas og Montecristo. For hver kilo vi selger av disse går 10 kroner til materiell og utstyr til barnehagen og skolene på disse gårdene. Alt vi selger som er tilknyttet lignende prosjekter vil være merket med det nye merket vårt for dette (hvis du forresten har et forslag til navn så er vi lutter øre!)

I Black Cat har vi alltid ment at det viktigste arbeidet vi kan gjøre som en innkjøper av kaffe og te er å støtte opp om sunne næringskjeder hvor alle involverte får en rettferdig betaling for arbeidet sitt. Det betyr at vi enten prøver å handler direkte med farmerne der det er bærekraftig å gjøre det, handler via samarbeidspartnere som handler etter gode prinsipper og har en så transparent næringskjede som mulig, eller handler kaffe med sertifiseringer. Men det er også fint å kunne involvere seg direkte i prosjekter på steder hvor vi ser vi kan gjøre en forskjell, om enn hvor liten eller stor den er. Vi har ingen ambisjoner om å redde verden gjennom dette, men vi tror at å kunne dele disse historiene med dere som handler kaffen av oss og gi dere muligheten til å involvere dere i prosjektene kan vi gjøre små, positive handlinger som betyr noe.

 

 

Tilbake til bloggen