Å finne samarbeidspartnere innen kaffe eller te er én ting. Men å finne en partner som kan levere et godt kvalitetsprodukt som samtidig betaler sine arbeidere godt, sørger for gode arbeidsforhold og ikke forurenser planeten unødig, er ikke like enkelt. Derfor jobber vi godt og lenge før vi inngår samarbeid med te- og kaffebønder.
Når man bor i et land som Norge er man avhengig av å importere kaffebønner fra fjerne strøk. Hver gang man får tilsendt en forsendelse legger man beslag på CO2-kvoter og transportutslipp. Derfor er det viktig at det vi får tilsendt er levert av noen vi stoler på og som vi vet følger de samme prinsippene som oss.
Tredje generasjons kaffebonde
En av disse partnerne er Victor Robelo i Nicaragua. Victor, er i likhet som sin far og bestefar før han, kaffebonde. Han eier en rekke gårder i distriktene Matagalpa og Jinotega, i tillegg har han en mølle som foredler og pakker kaffe fra gårdene som sendes rett til oss i Norge.
Vi i Black Cat begynte å samarbeide med Victor i 2007 og har besøkt han mange ganger. Vi rakk akkurat et siste besøk hos Victor i januar 2020, før pandemien førte til stopp i all reiseaktivitet. På denne turen besøkte vi frodige gårder som produserer smaksrik kaffe i et land som ellers er preget av politiske uroligheter. Vi må ikke lenger tilbake enn til 2018 for å huske innbyggernes store protester mot Nicaraguanske myndigheter. Den situasjonen viste oss nok en gang hvorfor det er viktig å ha gode samarbeid med lokale bønder som driver bærekraftig.
Santa Maria – bær gjennom nåløyet
Santa Maria er den minste av gårdene til Victor. På 17,6 hektar land produserer han her kun spesialkaffe og små partier med spesielt utvalgte kaffebønner. Selv om ikke alle bærene som plukkes går gjennom nåløyet og ender opp som spesialkaffe hos oss, får arbeiderne på gården allikevel betalt for alle bær de plukker.
Kaffe fra denne gården deler en unik karakteristikk, enten fordi bønnene er dyrket på samme område, at kaffen består av samme bønnetype eller er fordi den er foredlet på en bestemt måte. Det er veldig gøy for oss i Black Cat å se reisen denne gården har tatt fra da vi først besøkte den i 2017.
Finca Las Morenitas – med arbeidstrivsel i fokus
Finca Las Morenitas befinner seg i Jinotega, Nicaragua. I innhøstingssesongen er gården, som er 134 hektar stor, fylt med plukkere og andre arbeidere som vedlikeholder gården og behandler kaffen. Gården er, i likhet med Santa Maria, en utrolig velholdt gård. I tillegg er gården godt tilrettelagt for de som jobber der.
I dette området er det vanlig at arbeiderne bor på gården og det gjør de også på Finca Las Morenitas. Her er det bygget "dormitorios" for de som jobber her, noe som kan beskrives som en enkel men behagelig innkvartering for alle som ønsker det. Det er separate bad for menn og kvinner og en kantine som serverer mat hver dag. I tillegg finnes det en egen helsestasjon med lege tilstede hele døgnet. Mange av de som jobber her bor på gården sammen med familiene sine, derfor har det blitt opprettet en barnehage og skole på området, for å gjøre hverdagen lettere og tryggere for både foreldre og barn.
Naturreservatet Montecristo
Noen timers kjøretur vest for Las Morenitas, i Peñas Blancas, ligger kaffeplantasjen og naturreservatet Montecristo. Her finner man en av gårdene til Victor som er i motsatt ende av skalaen fra Santa Maria med sine beskjedne 17,6 hektar. Montecristo er hele 228 hektar stor og føles mer ut som å være i skogen enn en kaffeplantasje. Det er en utrolig vakker gård med rik, frodig natur ispedd sunne, fyldige kaffetrær overalt. Nær gården er det etablert en skole for lokalbefolkningen og barna til arbeiderne på gården.
Rettferdig betaling for arbeidet
I Black Cat har vi alltid ment at det viktigste arbeidet vi kan gjøre som innkjøper av kaffe og te er å støtte opp om sunne næringskjeder hvor alle involverte får en rettferdig betaling for arbeidet sitt. Det betyr at vi enten prøver å handler direkte med bøndene der det er bærekraftig å gjøre det eller handler via samarbeidspartnere som handler etter gode prinsipper. Samtidig ønsker vi å ha en så transparent næringskjede som mulig og etterstreber alltid å handle kaffe med gode sertifiseringer.
Men det er også fint å kunne involvere seg direkte i prosjekter på steder hvor vi ser vi kan gjøre en forskjell, uansett hvor liten eller stor den er. Vi har ingen ambisjoner om å redde verden gjennom dette, men vi tror at ved å dele disse historiene med dere som handler kaffe av oss, får dere muligheten til å involvere dere i prosjektene og samtidig gjøre små, men positive handlinger som betyr noe.