Te-bønder viser tebuskene ute på teplantasjen

Bli med på en smaksreise til Japan

I vår nye serie Opphav får du en introduksjon til ulike te-kulturer og land verden over. Først ut er Japan, som er kjent for å ha lange tradisjoner innenfor både produksjon og konsumering av te gjennom teseremonier.

Te kom til Japan fra Kina rundt 700-tallet. På den tiden var det buddhistmunker som stod for dyrking og produksjon av te. Munken Eisai, som etablerte Rinzai-buddhismen i Japan, stod i spissen for å etablere en te-kultur i landet. Han fremmet drikken som veien til bedre helse og velvære – en gave til menneskeheten. Det hjalp også på at teen hadde en oppkvikkende effekt under lange meditasjonsøkter.

På 1300-tallet gikk te fra å være noe som tilhørte overklassen til noe alle kunne nyte. Te ble raskt forbundet med enkelheten i Zen og med spiritualitet – det ble et rituale. Og det er fra denne tiden de kjente Japanske te-seremoniene vi kjenner i dag stammer fra.

Tebonde viser frem teblader i små skåler

Grønn te er nok den teen Japan er mest kjent for, blant annet tepulveret matcha som er kjent for sine mange helsefordeler. Men det japanerne drikker desidert mest av er Sencha, som utgjør omtrent 80 % av te-produksjonen.

Japan produserer rundt hundre tusen tonn med te hvert år. De er veldig glade i teen de selv produserer, og mindre enn én prosent blir eksportert. Vi har vært så heldige å fått tak i litt av den prosenten!

Bli med til te-plantasjene

I starten av april besøkte vi The Matcha Tokyo i Japan som Black Cat har handlet te fra siden 2020. Te-plantasjene de har i Kagoshima og Shizuoka er økologisk sertifiserte, noe som er bra for både teen, miljøet og lokalsamfunnet.

På plantasjene produseres de fleste variasjoner av grønne og sorte teer på tradisjonelt japansk vis. Den første innhøstingen skjer i begynnelsen av april, deretter høster de to ganger til i løpet av året. Sammenlagt produserer de rundt 5000 kilo te hvert eneste år!

Te-bønder viser de grønne tebuskene på plantasjen

Det er spesielt én faktor som gir teplantene gode vekstvilkår, og det er den ekstremt rene luften i området. Hver morgen letter tåken og etterlater et duggfriskt lag med vann på plantene. Noe som også gjør godt for plantene er de store temperaturforskjellene mellom dag og natt.

Dette er teene i Opphav

Opphav – Japan består av tre økologiske tesorter som er direkte handlet fra teplantasjene i Japan: Benifuki, Sencha og Houjicha. Uttrykkene på boksene er inspirert av gamle japanske tresnitt, og alle dyrene symboliserer ulike verdier.

Sencha

Som den mest populære grønne teen i Japan skulle det bare mangle at vi tok med litt Sencha tilbake fra turen. Produsenten av teen bruker en hybrid dampemetode mellom Asamushi, (kort og intensiv) og Fukamushi, (lang og delikat). Dette gir teen en balansert aroma, umami og bitterhet. Du kan kjøpe Sencha her.

På folkemunne er tranen en sterk og majestetisk fugl som finner seg en make for livet, og det sies at den lever i tusen år. Tranen symboliserer blant annet ære, lojalitet og i likhet med skilpadden – et langt liv.

Houjicha

Dette er en aromatisk og frisk, grønn te fra ristede teblader som har fått en varm, brun farge. Mild i smaken og et lavere koffeininnhold enn andre japanske teer. Her finner du Houjicha.

Skilpadden som pryder esken er, ifølge japansk tradisjonelt syn, en havn for udødelighet og symboliserer et langt liv, flaks og god støtte livet.

Benifuki

Benifuki er den eneste sorte teen i Opphav-serien. Teen er laget av en unik hybrid av teplantene Thea Assamica og Sinesis. Smaken er fyldig og sødmefull med nyanser av moden plomme. Her kan du kjøpe Benifuki.

Utenpå esken har vi tegnet opp et fryktløst og modig dyr, nemlig tigeren. Japanerne betrakter tigeren som et av de fire elementære dyrene som kan kontrollere vinden, samt drive onde ånder og uflaks bort.

Tilbake til bloggen