Kaffechaff – fra restavfall til næringsrik grobunn

Kaffechaff – fra restavfall til næringsrik grobunn

Skallet utenpå kaffebønnene, også kalt kaffechaff, faller av under kaffebrenningen. Det har tjent sitt formål med å beskytte kaffebønnen – hva nå?

Hvert år kaster vi store mengder kaffechaff i restavfallet – men det vil vi slutte med. I tråd med Black Cats mål om å redusere avfall med 20% mellom 2020 og 2025, har vi sett på hvordan kaffechaff kan gjøre skikkelig nytte for seg – selv etter det har forlatt kaffebønnen.

Kaffechaff smaker ikke særlig godt i seg selv, men chaffet inneholder mye næring. Dermed viser det seg at biproduktet fra produksjonen vår egner seg veldig godt til gjødsel for planter. Ioannis, kaffeansvarlig hos oss i Black Cat, har lenge brukt chaffet til å gjødsle rosene sine med – og det med stort hell. Kanskje skallet fra kaffebønnen kunne gi næring til andre planter også?

Fra søppel til sopp

Heldigvis var Steven Maddix i Husbonden på utkikk etter kaffechaff som han kunne bruke som en del av en næringsrik grobunn. Riktignok ikke for roser, men for sopp! 

– Vi ønsker å skape et tilbud for de som vil ha et sunt og godt alternativ i kostholdet. Etterspørselen er stor både fra restauranter og privatpersoner, forteller Steven.

I Disenå, rett ved elva Glomma, ligger bedriften hans Husbonden. Her dyrker de gourmetsopp som de leverer til mange høytstående restauranter. I det som tidligere var et ysteri på Maarud gård, har de i dag lagt til rette for at høsten eksisterer året rundt – og dermed også soppen. 

Den perfekte kombinasjon 

Kaffechaffet inneholder 18 % cellulose, 12 % hemicellulose og ca. 18 % nitrogen – noe som er med på å gi soppen gode vekstvilkår. Chaffet fra Black Cat kommer i tillegg fra økologisk kaffe, og var dermed noe Husbonden ønsket å teste nærmere.

– Vi har dyrket sopp på en blanding av eik og kaffechaff i noen måneder nå og det ser ut til å funke veldig bra, sier Steven som er tydelig fornøyd med resultatet.

Vi i Black Cat er veldig glade for at kaffechaffet vårt ikke lengre går til spille, men at det brukes som en del av en næringsrik grobunn hos Husbonden. Sirkulærøkonomi i praksis! 

Vil du vite mer om våre klimamål og hva vil gjør for å nå de? Det kan du lese mer om her.

Tilbake til bloggen