Hvordan bør kaffe oppbevares?

Home / Kaffe / Hvordan bør kaffe oppbevares?

Hvordan bør kaffe oppbevares?

Vi får ofte spørsmål om hvordan kaffe skal oppbevares. Hvordan få den til å holde så lenge som mulig? Når går den ut på dato? Kan den fryses ned?

Det enkle, korte svaret er: Kaffe er en ferskvare. Hold den unna vann inntil du skal brygge den.

Kaffe går aldri ut på dato. Noen forhandlere og produsenter opererer med en Best Før dato, men det mest hensiktsmessige er å vite når den ble brent. Det er lett å tenke “Desto Ferskere Desto Bedre” men det stemmer heller ikke helt. Mange kaffetyper kan med fordel “hvile seg” i opptil noen uker etter brenning før smakspotensialet når et topp-punkt. Såfremt kaffen har blitt pakket i forpakning som beskytter den mot luft og lys, gjerne så fort som mulig etter brenning, er dens potensiale ivaretatt i flere måneder etter brenning. Såfremt den er uåpnet, selvfølgelig.

All kaffe som brennes hos Black Cat blir pakket en til to dager etter at den har blitt brent.

Har du kjent lukten når du maler opp kaffe? Den fantastiske aromaen som er lukket inni kaffebønnene fyller neseborene dine og sprer seg i nærmeste omkrets. Men tenk på dette: Hvis smaks aromaene går ut av kaffen, hva blir da igjen i selve kaffen?

Hensikten med å kverne opp kaffen er å male opp kaffen til partikler som er store nok til å trekke god smak ut av. Desto varmere vannet er, desto mer effektivt trekker den smak ut av kaffepartiklene. Og – desto finere kaffen er desto lettere er det for vannet å trekke smak ut av partiklene. Det er enda flere parametere man må tenke på her, men det er de grove trekkene.

En brent kaffebønne inneholder, i tillegg til cellevegger, vann og luft. En grønn kaffebønne er fysisk mindre og tyngre enn en brent kaffebønne. Under brenningen fordamper vannet og den sveller opp og skaper luftlommer. Mye av aromaen og smaken i kaffen er sperret i disse luftlommene. Så fort kaffen blir malt opp frigjøres disse aromaene og kaffen begynner å oksidere. Fra punktet kaffen er malt går aromaen bare én vei – vekk fra kaffen. Regelen er derfor: Vent med å male opp kaffen til så nært tidspunktet du skal bruke den som mulig.

Før jeg begynte med spesialkaffe tenkte jeg “hvor nøye kan det være?” En av de første investeringene mine var å kjøpe en kaffekvern. Hvis du jobber i kaffebar med en kvern (noe dere burde ha) eller har en kvern hjemme oppfordrer jeg til å prøve et eksperiment: kvern opp kaffe og la den stå på kjøkkenbenken en dag. Brygg den. Så kverner du en ny runde med samme kaffe og brygger den med en gang. Kjenn for mye mer intense smakene er i den ferske kaffen. Før du i det hele tatt tenker på å kjøpe en håndbrygger, en aeropress eller en presskanne, og hvis du virkelig vil få ut potensialet i en skikkelig god single origin – kjøp en god kaffekvern.

Etter at en kaffepose er åpnet og kaffen har igjen kommet i kontakt med oksygen begynner smaken å falme. Det kan ta tid, og god oppbevaring av kaffen gjør at den holder lenger, men smaken er på vei ut av kaffen. For hele kaffebønner har vi som en guideline at den bør brukes opp innen 10 dager, såfremt du fortsetter å oppbevare den i den luftette posen den kom i eller en annen lufttett beholder (de tradisjonelle kaffeboksene i tinn kan være dekorative men de gjør ikke en veldig god jobb med å holde kaffen i god form). Når kaffen er malt opp er det en helt annen historie. Uansett hvordan den oppbevares vil aromaen og smaken falme allerede etter et par dager. Prosessen sinkes ved å holde den lufttett og mørkt.

Vedrørende frysing av kaffe: ikke gjør det. Teoretisk sett skal det være mulig å gjøre det, men i isåfall må du finne en måte å fryse ned kaffen på hvor det ikke oppstår noen kondens i det hele tatt. Vann er kaffens største fiende før brygging. Det eksperimenteres med det, og de beste resultatene har kommet fra å fryse ned grønne bønner. Unn deg heller en ferske pose kaffe heller enn å fryse ned.

Recent Posts

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
black-cat